El yıkama hastalığı

Dürtüsel bir şekilde el yıkama ya da gün içinde defalarca dezenfektan kullanma gibi davranışlar obsesif kompulsif bozukluğun en sık karşılaşılan obsesyon belirtilerindendir. Bu obsesyonun altında genellikle kişinin kendisine ya da başkalarına mikrop bulaşması korkusu yatar.Jul 8, 2017

El yıkama takıntısı nasıl tedavi edilir?

Takıntılar ilaç tedavisiyle ve bilişsel davranışçı terapilerle iyileştirilebilir. İlaç tedavisi büyük oranda belirtilerin gerilemesini sağlar. Ancak, kalıcı bir etki için mutlaka davranışçı alıştırmalar da yapılmalıdır. En doğru yöntem ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte kullanımıdır.

El yıkama hastalığından nasıl kurtulunur?

En iyi tedavi yöntemi ilaç ve bilişsel davranış terapisidir. Kronikleşme yani müzmin hale gelme olasılığının yüksek olması tedavinin önemini arttırmaktadır. Erken teşhis her zaman tedavi süresini kısaltır. Özellikle serotonin sistemi üzerinde etkili olan ilaçlar OKB tedavisinde oldukça yararlı olmaktadır.

Bir insan neden sürekli elini yıkar?

Obsesyon takıntı, kompulsiyon ise takıntıyı rahatlatan davranıştır. Obsesif kompulsif bozukluk kişi yaptığı davranışın saçma olduğunu bildiği halde yapmaya devam eder. Kişi devamlı aynı davranışı tekrarlar. Örneğin kişi kendisini pis hisseder ellerini yıkamak ister.

Takıntı hastalığı ilaçsız geçer mi?

Bu terapilerden en etkilisi Bilişsel Davranışcı terapilerdir. Burada temel amaç kaygı yaratan olumsuz düşünçe davranışları en aza indirmektir. Yaklaşık son 10 yıldırda ülkemizde OKB tedavisi için etkili bir yöntem olan TMS Tedavisi de kullanılmaktadır. TMS Tedavisi de ilaçsız ve yan etkisiz etkili bir yöntemdir.

El yıkama takıntısı neden olur?

Dürtüsel bir şekilde el yıkama ya da gün içinde defalarca dezenfektan kullanma gibi davranışlar obsesif kompulsif bozukluğun en sık karşılaşılan obsesyon belirtilerindendir. Bu obsesyonun altında genellikle kişinin kendisine ya da başkalarına mikrop bulaşması korkusu yatar.

Takıntı hastalığından nasıl kurtulunur?

İşte size aynı düşünceyi zihninizden tekrar tekrar geçirmeye başladığınızda başvurabileceğiniz 10 yöntem:

  1. Dikkatinizi dağıtın. …
  2. Harekete geçme planı yapın. …
  3. 3. Harekete geçin. …
  4. Düşüncelerinizi sorgulayın. …
  5. Hayata dair hedeflerinizi yeniden düzenleyin. …
  6. Özgüveninizi artırın. …
  7. 7. Meditasyon yapmayı deneyin. …
  8. 8. An'a dönün.

Saplantıdan kurtulmak için ne yapmalı?

Bağımlı ilişkiden kurtulmanın yolları

  1. ÖZGÜRLÜĞÜ AMAÇ EDİNİN. …
  2. SADECE KENDİNİZİ DÜŞÜNÜN. …
  3. SİZİ SEVMEDİĞİ GERÇEĞİYLE YÜZLEŞİN. …
  4. HER ŞEYİ KONTROL ETMEKTEN VAZGEÇİN. …
  5. SÜREKLİ ONDAN SÖZ ETMEYİN. …
  6. KENDİNİZE UĞRAŞ BULUN. …
  7. KISKANÇLIK KRİZLERİNİ ENGELLEYİN. …
  8. İLİŞKİYİ KAFANIZDA TAMAMLAYIN.

May 3, 2014

About the Author

You may also like these